U16 VAIKINŲ ČEMPIONATO APŽVALGA: lygą pakeitę perėjimai ir kova dėl pozicijos Kaune

U16 VAIKINŲ ČEMPIONATO APŽVALGA: lygą pakeitę perėjimai ir kova dėl pozicijos Kaune

LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga (LIDL – MKL) 2019-2020 metų sezone tęsia naują rubriką, kurioje reguliariai apžvelgiami U18, U17, U16 vaikinų bei merginų čempionatai.

Šį kartą supažindiname su situacija Jaunučių U16 vaikinų krepšinio čempionate, kur jau prasidėjo antrasis reguliariojo sezono ratas.

Laukiantis žalgiriečių derbis

Čempionate ir toliau be pralaimėjimų žengia čempionų titulą ginantys Sostinės KM I – EMSI Gorilos (12-0) krepšininkai, o dėl antrosios pozicijos įnirtingai kaunasi abi Kauno KM Žalgiris  komandos.

Karolio Abramavičiaus treniruojama KM Žalgiris II (10-2) kol kas lenkia Edgaro Voronovo vadovaujamus vicečempionus KM Žalgiris I – ARKU (9-3), o viena to priežasčių yra vasarą iš esmės pasikeitusios sudėtys.

Po praėjusio sezono vicečempionus paliko ir į antrąją komandą persikėlė Emilis Bartninkas (vid. 15,5 tšk., 12,8 atk. kam., 24,5 naud. bal.), Kajus Kublickas (1 rungt., 16 tšk., 19 naud. bal) ir Laurynas Klimas (vid. 19,7 tšk., 6,1 atk. kam., 6,1 rez. perd., 19,9 naud. bal.), kurie jei nepersvėrė, tai bent išlygino jėgų balansą tarp šių dviejų Kauno komandų.

Rezultatyviausias KM Žalgiris II ekipos krepšininkas L. Klimas vasaros sprendimą aiškino tuo, jog norėjo naujų iššūkių.

„Norėjosi naujų iššūkių ir kuo daugiau sunkių rungtynių, – tinklalapiui mkl.lt sakė L. Klimas. – Nusprendžiau, kad tai bus geriausias sprendimas man, išbandant jėgas kitoje komandoje su skirtinga sistema. Kalbuosi su treneriu ir galvojame, kad viskas sekasi sklandžiai. Taip pat puikiai sutariame rūbinėje ir vienas kitą palaikome.“

Būtent vasario 16-ąją įvyks šių komandų derbis, kur K. Abramavičiaus auklėtiniai bandys atsirevanšuoti už pirmajame rate patirtą pralaimėjimą – 77:82.

Šio mačo labai laukia L. Klimas, kuris praleido pirmąją akistatą prieš buvusią komandą.

„Itin laukiu rungtynių su buvusia komanda, – sakė L. Klimas. – Jog dabar esame aukščiau turnyrinėje lentelėje, nieko nereiškia, tai reiks įrodyti aikštėje. Kovosime tik dėl pergalės ir nors palaikau ryšį su buvusiais komandos draugais, papildomos motyvacijos tikrai netruks.“

Favoritai ir „juodasis arkliukas“

Kalbėdamas apie asmeninius ir komandinius tikslus L. Klimas neslėpė ambicijų šį sezoną, tačiau pabrėžė svarbiausią dalyką, žaidžiant krepšinį.

„Reikia mylėti ir tikėti tuo, ką darai, bei kiekvieną dieną tobulėti, – tikino kaunietis. – Komandos tikslas – finalo ketvertas, o ten norime kovoti dėl aukso medalių.“

Praėjusį sezoną pirmenybes laimėjusi Sostinės I ekipa šį sezoną dar nepatyrė pralaimėjimo, o L. Klimas tikino, kad jie yra pagrindiniai pretendentai vėl iškovoti aukso medalius.

„Pagrindiniai favoritai yra Sostinės KM I vaikinai. Tai yra labai stipri komanda, žaidžianti organizuotai bei protingai. Jiems padeda tai, jog turi eilę metų kartu rungtyniaujantį branduolį ir kiekvienose rungtynėse gali atrasti naują lyderį“, – kalbėjo gynėjas.

Turnyrinėje lentelėje už vilniečių ir dviejų KM Žalgiris komandų rikiuojasi Sostinės KM II – Liūtai (7-5) bei Šiaulių KA Saulė I (7-6) ekipa.

Būtent šiaulieičiai dar sezono pradžioje buvo įvardijamas kaip „juodasis arkliukas“, o L. Klimas tai dar kartą patvirtino.

„Prieš sezoną spėjau, kad šiauliečiai prieš sezoną bus toje vietoje, kurioje yra dabar. Jie pasipildė keliais naujais žaidėjais, lyderiai dar sustiprėjo, todėl galime juos drąsiai vadinti čempionato „juoduoju arkliuku“, – padėtį turnyrinėje lentelėje komentavo KM Žalgiris II lyderis.

Šiaulių KA Saulė I | nuotr. mkl.lt

Statistikos lyderiai

Čempionate yra keturi krepšininkai, kurie viršija 20 taškų vidurkius, o naudingumo balų statistikos grafoje tokių žaidėjų yra net 10.

Vienintelis čempionate peržengiantis 30 naudingumo balų ribą per dvikovą yra KM Žalgiris I lyderis Žygimantas Sabaliauskas, per susitikimą renkantis po 18,2 taško, atkovojantis po 13,3 kamuolio, atliekantis po 4,1 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuojantis po 30,1 efektyvumo balų statistiką.

Už jo nugaros rikiuojasi KA Saulė lyderis Kajus Leliukas (vid. 28,1 naud. bal.), kuris ir pagal pelnomus taškus (vid. 21,6 tšk.) pirmenybėse yra antras.

Vilniaus KM I (3-8) lyderis Danielius Kasparas yra trečias pagal naudingumą lygoje, renkantis po 27 efektyvumo balus. D. Kasparas vidutiniškai per mačą renka 18,5 taško ir atkovoja po 11,5 kamuolio.

Čempionų Sostinės KM I ekipa taip pat turi savo žaidėją naudingiausiųjų grafoje – Gediminas Alisas per mačą vidutiniškai pelno po 16,8 taško, atkovoja po 10 kamuolių ir renka po 24,8 naudingumo balo, o tai yra ketvirtas rezultatas čempionate.

Rezultatyviausias lygos žaidėjas – Kauno Tornado KM I – Envija (4-8) atstovas Nojus Adomavičius. Puolėjas per mačą vidutiniškai įmeta po 22,1 taško.

Žygimantas Sabaliauskas (KM Žalgiris I – ARKU) | nuotr. mkl.lt