Kelių ir Achilo sausgyslių skausmai – kaip išvengti žalos

Kelių ir Achilo sausgyslių skausmai – kaip išvengti žalos

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) naujienas apie šią sporto šaką nuo šiol pateikia ir žurnale „Krepšinio namai“. Kartą į ketvirtį leidžiamame leidinyje yra apžvelgiamos Lietuvos rinktinių naujienos, LKF organizuojami projektai, dėmesys  skiriamas krepšinio lygų aktualijoms bei šios sporto šakos asmenybėms.

Ketvirtajame žurnalo numeryje buvo apžvelgti Lietuvos moterų ir vyrų rinktinių pasirodymai Europos čempionato atrankoje, apžvelgti įdomiausi Lietuvos krepšinio lygų įvykiai bei pokalbiai su krepšinio pasaulio žmonėmis. Žurnale didelis dėmesys skiriamas ir jaunųjų krepšininkų traumų prevencijai ir čia savo patirtimi dalinasi ilgametis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas. Pateikiame jo publikaciją, o pilną žurnalo versiją galite rasti čia.


TEKSTO AUTORIUS: VYTENIS TRUMPICKAS

Aktyviai sportuojantys jaunieji krepšininkai dažnai skundžiasi kelių ir Achilo sausgyslių skausmais. Tai – natūralus dalykas, tačiau treneriai privalo atkreipti dėmesį į šiuos simptomus, kurie gali kainuoti būsimo krepšininko karjerą.

9-13 metų laikotarpiu vaikų fizinės savybes apima tolesnį organizmo augimą ir su brendimu susijusius pokyčius, kurie veikia ir fizinius, ir emocinius procesus. Šiuo laikotarpiu vystosi jų kūno įvaizdis, didėja noras pritapti.

Silpniausios paauglių vietos yra kulnas, Achilo sausgyslė, kelio sąnarys (girnelės sąvojo raiščio skausmai), Osgood-Slater pažeidimas (kai atsiranda skausmingas darinys žemiau girnelės).

Daugelis  9-13 metų vaikų yra tik augimo pike, nėra pasiekę maksimalaus savo ūgio, raumenų išsivystymo.  Dėl to jie lieka labiau pažeidžiami. Tačiau daugelis jų sužalojimų  patiria ne dėl fizinių ypatumų, o dėl neatsargumo, socialinio elgesio ir emocinės būsenos. Padidėjęs noras būti nepriklausomu, pasitikėjimo savimi trūkumas ir nesugebėjimas įveikti iš bendraamžių patiriamo spaudimo gali versti paauglį priimti rizikingus sprendimus ir dėl to patirti sužalojimų. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad šio amžiaus vaikai dažniausiai patiria traumas, kurių galima išvengti, taikant tinkamas prevencijos priemones (ne tik fizines, bet ir psichologines).

Šiuose amžiaus tarpsniuose treneriai ir tėveliai susiduria su sportuojančių vaikų kulno ir Achilo sausgyslės skausmais. Viena svarbiausių skausmų atsiradimo priežasčių yra ta, kad besiformuojantis-augantis vaikų-paauglių organizmas ne visuomet sugeba adaptuotis prie fizinio krūvio. Pagrindinė skausmo atsiradimo tiesioginė priežastis – kaulo augimo zonų perkrova. O ji imliausia pažeidimams nuo 9 iki 13 metų.

Kai perkraunami raumenys, pavargęs organizmas, apkrovos metu dalį krūvio prisiima kitos struktūros – sausgyslės, raiščiai, kremzlės. Tarkime, jei blauzdos raumuo yra pavargęs, dalis krūvio tenka Achilo sausgyslei, tai vietai, kuri tvirtinasi prie kulno. O tai augimo zona – iš kremzlinės struktūros ji, vaikui augant, virsta kauline struktūra. Tad augimo metu dirginant besiformuojantį audinį ir išsivysto uždegimai.

V. Trumpickas rungtynėse Lietuva-Rumunija | Nuotrauka: FIBA

Dažniausiai norint diagnozuoti skausmo priežastis pakanka parasto radiologinio tyrimo – rentgenogramos. Padarius rentgeno nuotrauką, mes matome tos augimo zonos kremzlinės dalies fragmentaciją. Fragmentacija yra atskiri fragmentai, o ne vientisas kremzlinis kaulinis audinys, kaip turėtų būti. Tuomet diagnozuojamas ūmus uždegimas su kaulo augimo zonos pažeidimu. Pagrindinis gydymas diagnozavus kaulo augimo zonos pažeidimą, uždegimą – krūvio nuėmimas, sportinės veiklos sustabdymas. Taip pat norint paspartinti gijimo eigą skiriamos fizioterapinės procedūros, atliekamos kontrastinės vonelės, krioterapijos (šaldymo) procedūros.

Vienos pagrindinių profilaktinių priemonių – tinkamos avalynės parinkimas, individualių vidpadžių naudojimas, kontrastinės vonelės po fizinių krūvių (kai neskauda). Savalaikis krūvio sumažinimas arba nuėmimas. Tempimo pratimai, pėdų, čiurnos raumenų stiprinimas. Tai – vienos pagrindinių profilaktinių priemonių norint išvengti augimo sukeliamų perkrovos sindromų, skausmų ir pan.

Maksimalūs skausmų varginančio paauglio sportininko ir jo komandos rezultatai priklauso nuo tiesioginio bendradarbiavimo su kineziterapeutu, fizioterapeutu, masažuotoju. Į jų konsultacijas turi būti atsižvelgta, siekiant komandos tikslų, rengiantis varžyboms.

Trenerių maksimalaus rezultato siekimas čia ir dabar, jauno organizmo perkrovimas fiziniu krūviu gali turėti lemiamų padarinių tolimesnei sportininko karjerai. Mano manymu, vienas svarbiausiu veiksnių norint išvengti minėtų pažeidimų yra trenerių fizinio krūvio paskirstymas sportuojančiam paaugliui. Dažnai komandos lyderiai žaidžia be keitimų, keliose amžiaus grupėse. Taip sukuriamos idealios salygos atsirasti įvairiems pažeidimams.

Arnas Velička ir Vytenis Trumpickas | Nuotrauka: Ž. Vingelio